Wester rietsuiker
Wester rietsuiker

Groei Suikerriet

Suikerriet kan alleen verbouwd worden in een tropisch of subtropisch klimaat (Azië, Caribisch gebied). Suikerriet zijn stevige stengels en kunnen wel 6 meter lang worden. Een plant kan 7 à 8 jaar meegaan en kan meerdere malen per jaar geoogst worden.

Productieproces Rietsuiker

Wanneer de meeste bladeren van de rietstengel verdroogd zijn, wordt het Suikerriet kort in brand gestoken voordat het geoogst kan worden. Door het verbranden wordt dood bladmateriaal en een wasachtige laag verwijderd, echter de rietstengels zelf blijven intact en het suikergehalte blijft gelijk.

Hierna worden de rietstengels vlak boven de grond afgesneden. Vervolgens worden in de fabriek de rietstengels fijn gemaakt en wordt het sap uit de stengels gehaald (extractie). Op dit moment is het sap nog vermengd met grond, kleine vezels en groene plantenextracten.

Dan wordt het sap schoongemaakt met kalk, dit wordt ook wel 'liming' genoemd. Na de behandeling met kalk wordt het sap verwarmd door water met stoom te verhitten, zodat er dikke stroop ontstaat. Deze stroop wordt in de laatste fase van het proces gekookt, waarbij suikerkristallen ontstaan. Uiteindelijk worden door centrifugatie de suikerkristallen gescheiden van de oorspronkelijke vloeistof. De ruwe rietsuiker is bruin van kleur en de laag van de oorspronkelijke vloeistof (melasse) geeft een heerlijke zachte smaak.